Standardul nZeb – definiţia caselor pasive
by sannet ·
Într-o casă pasivă, se observă o reducere semnificativă a cheltuielilor.
Comparativ cu o casă clasică, a cărei factură la energie tinde să crească progresiv, economia de energie a unei case pasive din lemn este de 75-80%. Astfel, necesarul de energie extern este mai mic decât în cazul unei case normale datorită utilizării maxime a următoarelor surse de căldură:
- Căldura emanată de corpul uman
- Căldura emanată de aparatele electrocasnice
- Căldura provenită din activitățile efectuate în locuință
- Căldura Soarelui – de aceea tâmplăria trebuie orietată spre sud
- Căldura provenită din pământul pe care este amplasată casa
Motivul principal al eficienței energetice constă în izolarea termică a fundaţiei, a pereţilor şi a structurii, prin utilizarea materialelor de izolație și a tehnologiei fără punți termici. Astfel, costul facturii la energie va scădea de 10 ori față de cea emisă pentru o casă tradițională. Cu alte cuvinte, în cazul unei case obișnuite, întreținerea anuală poate ajunge în medie la 450 euro, în timp ce, pentru o casă pasivă aceste cheltuieli nu depășesc 100 euro.
Standardul nZeb
Casa pasivă nZEB este o gospodărie independentă energetic ce implică folosirea pasivă a energiilor ambiante (radiația solară prin ferestre) și a surselor de căldură interne (aparate electrice și locuitori) ce sunt suficiente pentru menținerea în interiorul clădirii a unei temperaturi agreabile, pe tot parcursul anului.
Casa pasivă este cu adevărat eficientă energetic, este confortabilă, rentabilă și ecologică. Este o casă perfect etanșă, cu transfer termic aproape zero (nZEB), care atinge și menține echilibrul termic dorit printr-un consum mic de energie.
Aceasta se poate construi în orice zonă/formă de relief, fără să fie necesare utilităţi (apă, energie, gaz).
Casa pasivă din lemn este viitorul, este respectul pentru natură şi om, este casa care nu poluează şi nu consumă. Spre exemplu, în Franţa anului 2024 nu se vor construi decât case pasive, având în vedere epuizarea rezervelor de gaze naturale.
Conceptul de construcţie nZEB asigură sustenabilitatea în dezvoltarea şi continuarea societăţii umane, este confort, este economie, este darul naturii pentru om şi darul omului pentru natură.
Construcţia unei case pasive din lemn este o misiune dificilă, pentru care sunt foarte puţine firme de construcţii disponibile să se implice. Clienţii sunt dificili, mofturile sunt multe şi de aceea uneori misiunea este aproape imposibil să fie dusă cu succes la capăt, însă firma SC Dorna Eco House SRL din Vatra Dornei a reuşit să construiască peste 50 de case din lemn în toată România şi în străinătate.
Recomandări
+ Alocarea proiectului de construcţie unei firme specializate în lemn, cu experienţă relevantă în domeniu şi în România. Astfel veţi beneficia de multiple sugestii şi optimizări care vor salva mult timp şi materiale.
+ Alocaţi o atenţie specială instalaţiei electrice şi colaboraţi numai cu firme sau persoane autorizate.
+ Consultaţi-vă foarte mult înainte de începerea efectivă a lucrărilor, puneţi toate întrebările care vă trec prin minte şi la final semnaţi un contract de colaborare care să includă toate operaţiunile şi toate costurile exacte, pentru a nu lăsa loc de discuţii contradictorii.
+ Alegeţi tâmplăria din lemn stratificat şi uşile de interior/exterior din lemn masiv, de culoarea lemnului natur.
+ Folosiţi lambriul exterior pentru îmbrăcarea anumitor zone ale faţadei şi îmbunătăţirea spectului vizual al construcţiei.
+ Luaţi în considerare realizarea unui cerdac/balcon/terasă din lemn ca o extensie a casei, deoarece se va dovedi foarte utilă ulterior. Aici veţi putea realiza un loc de joacă pentru copii sau un spaţiu de relaxare cu o măsuţă pentru cafea.
DornaEcoHouse este o firmă de construcţii case pe structură din lemn ce asigură toate etapele construcţiei, de la casa propriu-zisă şi până la instalaţia electrică, sanitară sau termică. Vizionaţi secţiunea Proiecte realizate pentru a vedea detalii despre stilul constructiv şi calitatea finisajelor executate.