Diferența dintre bagajul de mână și bagajul de cală: Ce trebuie să știi

Diferența dintre bagajul de mână și bagajul de cală: Ce trebuie să știi

Atunci când călătorești cu avionul, trebuie să acorzi o atenție sporită bagajelor, fie că optezi să zbori cu o companie aeriană low-cost sau cu una cu servicii complete.

Companiile aeriene oferă pasagerilor două opțiuni de bagaje: cel de mână și cel de cală. Acestea pot fi alese în funcție de durata călătoriei și necesitățile tale. Poți alege să iei cu tine doar bagajul de mână sau poți opta pentru ambele tipuri de bagaje.

Bagajul de mână

Poți lua cu tine în avion două bagaje de mână: unul trebuie să încapă sub scaunul din fața ta și poate fi o poșetă, o geantă de laptop sau chiar un rucsac mai mic. Celălalt poate avea sau nu roți și va fi pus în compartimentul de deasupra capului. 

Există și companii aeriene care permit un singur bagaj de mână, în care trebuie plasate inclusiv laptopul sau poșeta. În general, ambele bagaje de mână sunt incluse în prețul biletului de avion, însă unele companii pot condiționa bagajul suplimentar prin achiziționarea unui serviciu de îmbarcare prioritară. 

Atunci când zbori cu copii sub vârsta de 2 ani, este permis să aduci un bagaj suplimentar pentru a transporta alimente și alte lucruri necesare acestora. Totuși, este important să verifici regulile companiei aeriene cu care călătorești, deoarece nu toate permit încă un bagaj de mână pentru bebeluși.

O regulă comună majorității operatorilor de zbor este cea referitoare la lichide. Acestea sunt permise la bordul avionului doar dacă se află în recipiente de maximum 100 ml și ambalate într-o pungă de plastic transparentă și resigilabilă de 20×20 cm.  

Trebuie să citești cu atenție care sunt dimensiunile bagajului de mână acceptate de operatorul de zbor. Acestea diferă de la companie la companie și trebuie respectate cu strictețe. Bagajul de mână care nu se încadrează în limitele admise va fi refuzat la poarta de îmbarcare sau, dacă este cazul, va fi pus în cală contra unei taxe.

Bagajul de cală

Când călătorești pentru perioade mai mari de timp sau dacă ai făcut multe cumpărături în vacanță, vei avea nevoie de unul sau mai multe bagaje de cală. Se plătesc, de obicei, separat de prețul biletului de avion și se pot achiziționa și după ce rezervi zborul. Taxa aferentă poate varia în funcție de sezon. Acestea vor fi transportate în cala avionului și le vei putea recupera după aterizare. 

În bagajul de cală poți transporta atât lichide, cât și obiecte ascuțite ori din metal. Totuși, dacă ai îndoieli cu privire la unul sau mai multe obiecte pe care dorești să le pui în acest bagaj, consultă lista cu bunuri interzise a fi transportate în aeronava cu care vei călători.

Așadar, bagajul de mână este accesibil în timpul călătoriei și convenabil din punct de vedere financiar. Un alt avantaj este riscul foarte mic de a-l pierde. Bagajul de cală îți permite să transporți mai multe obiecte și îți oferă libertate de mișcare, ceea ce contează mult în zborurile cu escale. Presupune costuri suplimentare și va trebui să aștepți la sosire pentru a-l recupera, ceea ce-ți poate afecta programul. 

Indiferent de tipul de bagaj pe care alegi să-l iei cu tine în călătorie, este important să te asiguri că acesta respectă regulile companiei aeriene cu care vei zbura. Verifică și urmează regulile privind dimensiunile, greutatea și tipul de bagaj permis înainte de a-ți face rezervările pentru călătorie, pentru a evita eventualele probleme sau costurile suplimentare la aeroport.

You may also like...