4 motive să consumi vitamina K în acest sezon

4 motive să consumi vitamina K în acest sezon

Organismul necesită numeroși nutrienți pentru a funcționa corespunzător. Alimentația trebuie să furnizeze cantități optime de proteine, carbohidrați, lipide, vitamine, minerale, fibre și alți compuși bioactivi. 

Vitamina K are numeroase roluri în organism și se găsește predominant în alimentele de origine vegetală. O dietă echilibrată poate asigura cu succes necesarul zilnic al acestei vitamine. 

Descoperă motivele pentru care să consumi alimente bogate în vitamina K!

De ce să consumi vitamina K?

Este important să incluzi în dieta alimente bogate în vitamina K, deoarece aceasta are următoarele roluri în organism:

  • Este necesară pentru procesele de coagulare

Vitamina K este esențială pentru sinteza proteinelor implicate în hemostază (coagulare), așa-numitele proteine dependente de vitamina K, cum ar fi protrombina. Din acest punct de vedere, deficitul acestui nutrient se asociază cu risc de sângerări și hemoragii (1).  

  • Este implicată în formarea oaselor

Această vitamină are un rol important și în metabolismul osos. Osteocalcinul este o proteină a matricei osoase, implicată în mineralizarea acestui țesut, contribuind la captarea calciului în oase. Aceasta face parte din categoria proteinelor dependente de vitamina K (1). 

Deficitul de vitamina K poate favoriza demineralizarea osoasă, ceea ce crește riscul de osteoporoză (1). 

  • Susține sănătatea cardiovasculară

O altă proteină dependentă de vitamina K este proteina Matrix Gla (MGP). Aceasta previne calcificarea arterelor coronare ale inimii, ceea ce scade riscul de apariție a bolii coronariene (cardiopatiei ischemice) (1). 

  • Îmbunătățește cogniția

Un aport optim de vitamina K s-ar asocia și cu îmbunătățirea memoriei episodice la persoanele în vârstă (2). 

Surse alimentare

Vitamina K poate fi de două tipuri – filochinona (K1) și menachinona (K2).

Filochinona (K1) reprezintă principala formă de vitamina K pe care o consumăm. Aceasta se găsește în alimente de origine vegetală, în principal în cele cu frunze verzi, cum ar fi (1, 2):

  • spanac;
  • kale;
  • varză; 
  • broccoli; 
  • pătrunjel; 
  • gulii;
  • salată verde;
  • varză de Bruxelles.

De asemenea, boabele de soia, uleiul de soia și de canola conțin cantități moderate de vitamina K1 (3). 

Menachinona (K2) se găsește în cantități mici produse de origine animală, cum ar fi carne, brânză și ouă, dar și în produse fermentate, cum ar fi natto (boabe fermentate de soia) (3). Totusi, menachinona este produsă și de bacteriile benefice din intestinul uman (1). 

O alimentație variată, bogată în legume, furnizează cantități suficiente de vitamina K.  De aceea, nu sunt necesare suplimentele alimentare, decât la recomandarea medicului. 

Precauții 

Este important de știut că vitamina K prezintă interacțiuni serioase cu medicamentele anticoagulante. Aceasta le poate contracara efectul.  

Persoanele care se află sub tratament cu anticoagulante trebuie să aibă un aport constant de vitamina K prin dietă. Variațiile mari și bruște ale consumului de vitamina K se asociază cu riscuri, deoarece afectează acțiunea anticoagulantă a medicamentelor. 

Așadar, include alimente bogate în vitamina K în dietă, deoarece aceasta are numeroase funcții în organism. Totuși, și restul nutrienților prezintă importanță pentru sănătate, așa că urmează o alimentație echilibrată și variată.

Referințe

  1. “Office of Dietary Supplements – Vitamin K.” Nih.gov, 2012, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/. Accessed 8 Oct. 2022.
  2. Ware, Megan. “Health Benefits and Sources of Vitamin K.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 22 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/219867. Accessed 8 Oct. 2022.
  3. “Vitamin K.” The Nutrition Source, 18 Sept. 2012, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/#:~:text=Vitamin%20K%20helps%20to%20make,to%20produce%20healthy%20bone%20tissue.. Accessed 8 Oct. 2022.

You may also like...